Azok a csodálatos színek

A színeknek bizonyítottan nagy hatásuk van ránk, befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket, kedvünket, ezért fontos, hogy kedvelt, kellemes színek uralkodjanak azokon a helyeken, ahol a legtöbb időt töltjük.

A megfelelő szín kiválasztása nem is olyan egyszerű, hiszen minden embernek mást jelent egy-egy szín, sőt a mi érzéseink is időről időre változnak a színekkel kapcsolatban.

Meg kell találnunk a megfelelő színharmóniát, mert csak megfelelő színkombináció mellett válhat lakásunk/életünk kellemessé, nyogodttá, vonzóvá.

Színtipusok: 

. elsődleges: piros, sárga és kék. 
. másodlagos: zöld, narancssárga, és lila. 
. harmadlagos: sárgás-narancssárga, sárgás-zöld, kékeszöld, kékes-lila és vöröses-lila

Lássuk, mit mondanak a színek:

PIROS

Melegséget, aktivitást, dinamizmust, magabiztosságot, dominanciát sugároz. Életerőt, bátorságot, nagy erőbedobást, vitális vágyakat, győzelemre irányuló akaratot jelez. Az európai népszokásokban a húsvéti piros tojás a termékenység jelképe. A nemiség szimbóluma. A piros lámpás házak színeként a paráznaságra utal.

SÁRGA

A nap színe, aktivál, élénkít és oldja a feszültséget. Fiatalít, frissít, ébren tartja a figyelmet. Nyíltságot, örömöt, optimizmust, reményeket jelez. Vágy a boldogságra, vidámságra, nevetésre, a korlátoktól mentes szabad viselkedésre, intellektuális élményekre.

KÉK

Az égbolt, a tenger színe; a megfoghatatlanság, a végtelenség, a transzcendencia szimbóluma. A kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, a biztonság, nyugalom és a harmónia érzését kelti. Betegség vagy kifáradás esetén megnő rá az igény. Relaxálásra, pihenésre irányuló vágyat mutat.

ZÖLD

A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője, a bizalom, a remény színe. Csökkenti a kimerültséget és a fáradtságot. Az elégedettség, a harmónia és az egyensúly érzetét kelti.

NARANCSSÁRGA

Életszeretetet és energiát, kretivitást sugároz, aktív meleg szín. Fokozza a kíváncsiságot, az optimizmust, önbizalmat, bátorít. Depresszió esetén elengedhetetlen!

LILA

A képzelőerő, a méltóság, az extravagancia, a luxus, a misztikum szine. Használatával óvatosan bánjunk, bántó lehet, ha sok van belőle. Védelmet sugall, nyugtat és erősit.

FEHÉR

Fényességet szimbolizál. Az ártatlanság és a tisztaság jelképe, nemességet sugall. Egy fehér színű lakás élénk, de a túl sok fehérnek steril hatása van. Fehér falakat érdemes festményekkel vagy virágokkal díszíteni. A test pozitívan reagál a fehér színre, mert ez az összes színt magába foglalja.

FEKETE

A fekete szín bénító hatású, az elmúlás, lemondás gondolatát szimbolizálja elveszi az energiát és mélyíti a depresszív lelkiállapotot. A tagadás, a vágytalanság színe. Számos kultúrában negatív a hangulata, a fekete a gyász színe. Lakásban a fekete szín sötét és nyomasztó környezetet teremt.

vissza